Title Image

Paardenlessen

Meer dan alleen paardrijden

Ik ben van mening dat paardrijden breder getrokken moet worden, het rijden is niet het belangrijkste, de omgang en verzorging van het paard horen er net zo goed bij! Hier worden de lessen -die in het Nederlands, Engels en Duits gegeven kunnen worden- dan ook niet paardrijlessen genoemd, maar paarden lessen. Naast het rijden leer je namelijk zoveel meer: je leert niet alleen je houding en zit te verbeteren, of figuren te rijden, maar je leert onder andere ook over body awareness, de omgang en verzorging van het paard, de (ont)spanning van je lichaam en hoe je paard daarop reageert.

“Paardrijden is meer dan alleen rijden.”

– Linda Pol –

Plezier, ontspanning en mogelijkheden

Voordat de les begint, leg je zelf je spullen klaar en haal je zelfstandig het paard uit de wei, waarna je het paard poetst en opzadelt. Ieder paard heeft zijn eigen bitloos hoofdstel, aangemeten zadel en poetsspullen. Als het opzadelen klaar is, kan de les beginnen! Het bewust- en onbewustzijn spelen hier een grote rol en dat maakt dat body awareness een belangrijk onderdeel is. Dit komt niet alleen op het paard terug, maar helpt je ook in het dagelijks leven. Tijdens het rijden loop je misschien tegen een aantal dingen aan en de uitdaging voor mij als coach/instructrice is dan om te kijken naar de mogelijkheden van de ruiter. Daarbinnen zoek ik naar oplossingen die zowel bij het paard als bij de ruiter passen en daaruit is dan ook mijn visie ontstaan: paardrijden is plezier, ontspanning en biedt mogelijkheden.

Diverse trainingsmethodes

Paardrijden is een teamsport, je doet het niet alleen, maar werkt samen met je paard. Ik kijk daarom naar wat de ruiter én het paard nodig hebben om een zo goed mogelijk team te kunnen vormen.
Om dit te bereiken wordt er onder andere gekeken naar verschillende trainingsmethodes, want een wedstrijdruiter heeft natuurlijk een hele andere training nodig dan een ruiter die alleen maar recreatief rijdt. Naast de soort training, kan de ruiter ook verschillend tuig proberen, om te kijken wat het fijnste rijdt. De ruiter kiest zelf bijvoorbeeld het hoofdstel waar hij/zij zich goed mee voelt en kan als dat nodig blijkt ook verschillende hulpmiddelen gebruiken, zoals zwepen, sporen, hulpteugels, of de balansteugel. Voor het verbeteren van de houding kunnen de Franklin balls en banden worden ingezet.

Leuk en afwisselend

Tijdens een training in de bak kan er gebruik gemaakt worden van houten palen, maar ook van soft poles. Daarnaast worden ook pionnen, (skippy)ballen, of andere attributen ingezet. Zo blijft de training leuk en afwisselend! Naast de dressuurles zijn er genoeg andere onderwerpen waar je bij mij een les over kan volgen. Ik geef bijvoorbeeld ook longeer- en grondwerkles, maar je kan ook een les met balken doen. Er kunnen dan kleine sprongetjes gemaakt worden, maar bijvoorbeeld ook mikado, of cavaletti’s. Er kan ook een les genomen worden om de neckrope en/of barebackpad uit te proberen.

Lekker naar buiten

Niet alleen kan je lessen volgen in de bak, je kan er ook voor kiezen om naar buiten te gaan en een buitenrit of bosrit te doen in het bos om lekker te ontspannen. Of je kan juist een trainingsbuitenrit doen, om de conditie van je paard te verbeteren voor bijvoorbeeld een endurance wedstrijd.

Wist je dat:

 

_

Linda sinds 2021 les geeft voor een Russisch platform genaamd Top Horse Club? Hier worden (korte) video’s geplaatst in het Engels over verschillende onderwerpen binnen de spring- en dressuursport, de gezondheid en verzorging van je paard, de houding en zit van de ruiter en meer.

Tijdens deze lessen – die professioneel worden opgenomen door paarden videograaf Tessel Schmidt en heel mooi vastgelegd met de camera door paardenfotografe Simone te Selle – komen vier onderwerpen aan bod in een uur. Hierdoor zijn de video’s precies lang genoeg om jou handvatten te geven waarmee je aan de slag kunt.

De verschillende onderwerpen kun je terugvinden op de site van Top Horse Club, waar je een abonnement op kan nemen. Er worden frequent nieuwe video’s toegevoegd, waardoor je kan blijven leren, want niets is belangrijker dan dat!

Deze manier van lesgeven is ook ideaal voor ruiters die ver weg wonen, maar toch graag “les” van Linda zouden willen.

_

Linda in mei 2022 naar Amerika gevlogen is voor een kleine (werk)vakantie? Tijdens dit uitje heeft ze een gratis clinic gegeven. Dit was zo’n succes dat ze vaker terug zal keren om daar les te geven! Half juli 2023 staat het volgende bezoek al gepland.

_

Linda zich ingeschreven heeft voor de bachelor psychologie van de Open Universiteit? Ze start met deze opleiding in september 2023 ter ondersteuning van het coachen.

_

Linda het belangrijk vindt dat de Franklin Balls meer onder de aandacht komen? Daarom is ze bezig met een reeks gratis workshops door heel Nederland, die tot nu toe allemaal mega goed bevallen!

Voor recreatie- en wedstrijdruiters

Ik begeleid dus zowel recreatie- als wedstrijdruiters en kijk per persoon naar zijn/haar behoeftes en wensen. Een les kan zowel hier op stal, als op locatie gegeven worden en je mag of met je eigen paard, of op een paard van mij lessen.

Tarieven

Les

€ 40,-

(prijs per 0,5 uur - max. 4 ruiters - exclusief reiskosten à € 0,19 per km)

Vanaf 1/9/23 zullen de lessen (tijdelijk) stopgezet worden door het starten van een opleiding aan de open universiteit. Plan dus nog snel een les in voordat het niet meer kan!

Wil je ook meer rijplezier?